Zoeken en matchen
De tabbladen 'Kandidaten zoeken' en 'Vacatures zoeken' geven de mogelijkheid om de eigen databank te doorzoeken en zo te matchen. Beide tabbladen hebben dezelfde weergave en kunnen op dezelfde wijze worden bediend. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de zoekmachine te gebruiken is en welke aanpassingen gedaan mogen worden.
Opbouw van het zoekscherm
- Zoekbalk
Hier kunnen de belangrijkste zoektermen worden ingevuld. De zoektermen die je intypt, worden direct onder de zoekbalk getoond.
Verder worden onder de zoekbalk worden ook 'tag clouds' getoond. Een tag cloud toont de belangrijkste zoektermen uit de eerst 50 zoekresultaten. Hoe groter het woord, hoe vaker deze voorkomt in het zoekresultaat. - Zoekresultaat
Onderaan het scherm worden de zoekresultaten getoond. Het is mogelijk om een zoekresultaat open te klikken voor meer informatie. Deze resultaten kunnen opgedeeld zijn in meerdere tabbladen. - Zoekfilterbalk
Aan de rechterkant worden de beschikbare zoekfilters getoond. De zoekfilters verfijnen het zoekresultaat. Achter elk zoekfilter staat vermeld hoeveel personen voldoen aan het filter. Meer uitleg over deze filters is te vinden verder op in het artikel.
De Zoekbalk
Knoppen
Knop |
Omschrijving |
Start een nieuwe zoekopdracht op basis van de zoektermen in de zoekbalk. |
|
Opent een tag cloud gebaseerd op het huidige zoekresultaat. Een tag cloud toont de belangrijkste zoekwoorden uit het zoekresultaat. Hoe groter het woord, hoe vaker het voorkomt in het zoekresultaat. |
|
Verwijder de huidige zoekopdracht en het huidige zoekresultaat en start een nieuwe zoekopdracht. |
|
Geeft de mogelijkheid om één specifieke zoekterm te verwijderen. |
|
Sla de huidige zoekopdracht op om dezelfde opdracht op een later moment nogmaals uit te voeren. Zoekopdrachten worden per gebruiker opgeslagen. |
|
Open een opgeslagen zoekopdracht om opnieuw uit te voeren. |
Zoektermen
In de zoekbalk kunnen zoektermen worden opgegeven. Je bepaalt zelf op welke zoektermen je wilt zoeken om zo de juiste kandidaat te vinden. Er wordt gezocht in alle beschikbare gegevens uit het kandidaatdossier, zoals CV, in de eigen database en publieke profielen op LinkedIn. Als er geklikt wordt op het ‘stopbord’ wordt de zoekterm verwijderd en het zoekresultaat automatisch bijgewerkt.
Zoektermen die herkent worden als werkervaring, worden automatisch toegevoegd en benoemd. Het is ook mogelijk om geavanceerdere zoekopdrachten te maken. Lees meer hierover in Geavanceerde zoekopdrachten.
Gewicht van zoektermen
Direct onder de zoekbalk worden de zoektermen weergegeven. De kleur rondom de zoekterm (het kader van het vakje) geeft aan of het 'vereist' (oranje), 'zeer gewenst' (blauw) of 'gewenst' (groen) is.
Zoekresultaten
In het zoekresultaat worden automatisch de gevonden personen getoond. Elk tabblad is op dezelfde manier opgebouwd:
- Naast de titel van het tabblad wordt het aantal zoekresultaten getoond.
- Elk zoekresultaat wordt gepresenteerd in een regel, gesorteerd naar relevantie. Het zoekresultaat dat het beste matcht komt dus bovenaan.
- Zoekresultaten die voldoen aan alle zoektermen hebben een licht blauwe achtergrondkleur.
- Vanuit het zoekresultaat in het tabblad ‘Kandidaten’ kun je navigeren naar het kandidaatdossier of een kandidaat opnemen in een talentpool.
- Vanuit het zoekresultaat in het tabblad ‘LinkedIn’ kun je navigeren naar het publieke profiel op LinkedIn.
Specifieke zoekresultaten
Bij elk zoekresultaat vind je een aantal vaste gegevens van de kandidaat terug. Als de zoektermen terugkomen in de gegevens van de kandidaat worden deze dikgedrukt weergegeven.
Omschrijving |
Klik hierop voor meer informatie over de persoon en mogelijke acties die beschikbaar zijn. Mogelijke acties zijn; direct navigeren naar het kandidaatsdossier of het openen van het LinkedIn profiel. |
De score van het zoekresultaat wordt inzichtelijk gemaakt. Als alle balken zijn gevuld voldoet het zoekresultaat aan alle zoektermen. Zijn 4 van de 5 balken gevuld dan voldoet het resultaat aan 80% van de zoektermen. De score is bedoeld als indicatie. |
Uitgebreide informatie
Het uitklappen van een zoekregel resulteert in een samenvattend overzicht van de kandidaat:
- Door het uitklappen, vindt je meer informatie terug van de kandidaat. Het helpt bij het beoordelen en filteren van het zoekresultaat.
- Overeenkomstige zoektermen worden dikgedrukt getoond.
- Het is mogelijk om direct acties te ondernemen zoals het openen van het laatste CV of het kandidaatdossier. Acties worden altijd uitgevoerd in een nieuw tabblad of venster.
Zoekfilters inzetten
De rechterbalk is opgedeeld in verschillende filters waarbij elk filter toegewezen is aan een categorie, bijvoorbeeld 'Sollicitatie Type'. In de zoekfilters worden de resultaten gecategoriseerd. Naast het zoekfilter wordt getoond hoeveel personen voldoen aan een categorie. De zoekfilters kunnen worden ingezet om het zoekresultaat specifieker te maken. Met het pijltje is een filter in of uit te klappen. Bij een aantal filters kun je een gewicht meegeven, zoals ‘gewenst’, ‘zeer gewenst’ en ‘vereist’. Elk filter dat wordt aangeklikt, wordt ook als zoekterm, direct onder de zoekbalk, toegevoegd.
Gewenst, zeer gewenst en vereist
De volgende drie condities zijn beschikbaar:
- ‘Gewenst’: je wilt graag dat de kandidaat voldoet aan dit filter. Alle kandidaten die hieraan voldoen, krijgen een hogere score.
- ‘Zeer gewenst’: je wilt erg graag dat de kandidaat voldoet aan dit filter. Kandidaten die voldoen aan het zoekfilter worden getoond met een aanzienlijk hogere score.
- ‘Vereist’: het is noodzaak dat de kandidaat aan dit filter voldoet. Kandidaten die voldoen aan het zoekfilter worden getoond.
Elk filter dat wordt aangeklikt, wordt ook als zoekterm, direct onder de zoekbalk, toegevoegd. De kleur rondom de zoekterm (het kader van het vakje) geeft aan of het 'vereist' (oranje), 'zeer gewenst' (blauw) of 'gewenst' (groen) is.
De verschillende zoekfilters
Er worden een aantal verschillende zoekfilters gebruikt in het tabblad Zoeken.
Zoekfiltersoort | Omschrijving |
![]() |
Filter met vaste categorieën Het zoekfilter toont meerdere vaste categorieën met daarbij behorende aantallen. Het selecteren van één of meerdere categorieën zal de zoekopdracht uitbreiden en de zoekresultaten specificeren. |
![]() |
Zoekfilters en bereik
Een aantal zoekfilters zijn voorzien van een bereik, van 0 tot X. Dit kan numeriek of op datum zijn. |
![]() |
Locatiezoekfilter Er is op dit moment één locatiezoekfilter beschikbaar. Dit filter biedt de mogelijkheid om te zoeken op een postcode met een bepaald bereik. Alle ingevoerde postcodes moeten worden bevestigd met de 'Enter-toets'. |
![]() |
Filter met tag cloud Wanneer een filter teveel opties heeft, zal de tag cloud optie worden automatisch worden toegevoegd. Klikken op 'Open' resulteert in een weergave van alle mogelijke opties in de 'Tag cloud bar'. In deze tag clouds wordt ook gekeken naar het zoekresultaat. Meer voorkomende tags worden niet groter getoond. |
Gebruik maken van Tag clouds
Tag clouds zijn gerelateerde zoektermen die het meest worden gevonden in de eerste 50 resultaten, LinkedIn wordt hierbij niet meegenomen. Met een tag cloud kan op eenvoudige wijze de zoekopdracht worden gespecificeerd. Het klikken op een tag cloud zorgt ervoor dat de zoekopdracht wordt aangevuld. Wanneer een tag cloud wordt getoond bij een zoekfilter zullen alleen zoektermen van het zoekfilter worden getoond. In deze situatie is het ook mogelijk om te zoeken op een filterspecifieke tag cloud.
Een tagcloud toont alleen kernmerken uit de eerste 100 resultaten. Staat het gewenste kenmerk er niet bij? Vul deze dan handmatig in via dit veld.
Button | Omschrijving |
![]() |
Een tag cloud kan worden gesloten door op de sluit button te klikken in de linkerbovenhoek. |
![]() |
Met dit veld kunnen zoektermen worden toegevoegd, ook wanneer de zoekterm niet aanwezig is in de tag cloud. De ingevoerde tekst wordt toegevoegd aan de zoekopdracht samen met het zoekfilter dat geopend is. Alle ingevoerde woorden moeten worden bevestigd met de 'Enter-toets’. |